Hoe kan u basis van de werkelijke tarieven afrekenen met Wattify split-billing
Met een split-billing account in Wattify kan je gemakkelijk de uitbetalingen voor de werknemers laten berekenen en uitvoeren op basis van de CREG tarieven.
Deze zijn echter gebaseerd op een gemiddelde van bepaalde regio's en of landsgemiddeldes. Hieronder ziet u bijvoorbeeld een overzicht per regio en het Belgische gemiddelde, telkens voor een digitale en analoge meter.
Recent heeft de FOD financieën nog eens beklemtoond dat de terugbetaling van laadsessies op het energiecontract van de werknemer moeten gedaan worden aan de werkelijke kost die de werknemer gemaakt heeft. Je zou hiervan kunnen zeggen dat als iedereen een gemiddelde van de werkelijke kost neemt, dit samen ook de werkelijke kost zal zijn als je alle werknemers van het land optelt. Echter zullen er even veel voordeel van hebben als er nadeel van zullen hebben.
Er zijn verschillende spelers op de markt die hier waanzinnig dure oplossingen voor hebben, onder andere door het aanbieden van aparte digitale meters, wat praktisch totaal onhaalbaar is en ook niet wenselijk, oa bijvoorbeeld een koppel die beiden bij een andere werkgever een bedrijfswagen zouden hebben, zouden in totaal 3 elektriciteitsmeters in huis moeten halen, wat eigenlijk absurd is.
Eigenlijk kunnen we het veel simpeler houden. Als de werknemer minstens 1 keer per jaar zijn energie afrekening krijgt van zijn energieleverancier dan kan je daar heel gemakkelijk de gemiddelde kostprijs per kWh berekenen. Dit houdt dan meteen rekening met het eventuele capaciteitstarief die de werknemer met een laadpunt ongetwijfeld zal voelen. Echter bevat een energiefactuur redelijk wat vaste kosten die niet gerelateerd zijn aan het verbruik, wat dan eigenlijk impliceert dat hoe meer je verbruikt, hoe meer verspreid per kWh die vaste kosten zullen verdeeld worden.
Als werkgever heb je de mogelijkheid in de backoffice "afrekeningen" toe te voegen. Deze vindt u terug in het menu Facturatie -> Afrekeningen.
In het scherm krijgt u een overzicht van de reeds aangemaakte afrekeningen.
Om een nieuwe afrekening toe te voegen hebt u dus de afrekening van uw medewerker nodig. Zo een afrekening ziet er bij elke energieleverancier anders uit maar u kan er ongetwijfeld de start en einddatum uithalen alsook de totale prijs voor die periode (zonder de individuele voorschotten) en de totaal verbruikte energie. Deelt u deze totale prijs door de totaal verbruikte energie dan verkrijgt u de daadwerkelijke prijs per kWh voor de gegeven periode. Let er op dat u zeker de prijs inclusief 6% btw neemt, wat gebruikelijk is bij particuliere energiecontracten.
U hebt dus een startdatum, einddatum en een eenheidsprijs nodig. Geef deze 3 gegevens samen met de geselecteerde werknemer in en klik op "preview settlement". Bijvoorbeeld:
U krijgt eerst een voorbeeld te zien hoe de nieuwe berekening voor de geselecteerde periode er uit ziet. Daar ziet u ook meteen de oorspronkelijke eenheidsprijs die gebruikt werd destijds bij de uitbetaling. Indien de gemiddelde prijs voor deze periode groter is dan het reeds uitbetaalde, komt u onderaan op een groter bedrag uit. Dit bedrag dient nog bijgepast te worden aan de werknemer. Mocht het zijn dat er teveel werd uitbetaald zal dit ook zo vermeld worden in het overzicht. Als u de afrekening definitief maakt door op de knop creëer afrekening te klikken zal zowel de werkgever als de werknemer hiervan verwittigd worden. U kan dan ook de afrekening als PDF bewaren.
Nadat u deze afrekening opgemaakt heeft komt deze in de status "draft". Nadat u deze bevestigd hebt via de knop rechtsboven kunnen deze laadsessies niet meer gewijzigd worden of nogmaals afgerekend worden. Zowel werknemer als werkgever krijgen hiervan ook een bevestiging per mail in PDF.
NOTA: Deze afrekening is vrijblijvend. Wattify zal hiervoor geen bijkomende facturen genereren. Afhankelijk van hoe de werkgever deze manier van werken al dan niet opneemt in zijn of haar car policy kan dit in samenspraak tussen werkgever/werknemer op regelmatige tijdstippen gebeuren. Wattify hoeft geen details mbt elektriciteitsfactuur van de werknemer hiervoor te zien. Dit zou in strijd zijn met de GDPR wetgeving en is dus iets louter tussen werknemer/werkgever.