Welke zijn de voordelen van de AFIR-verorderning: een boost voor elektrisch rijden in Europa

Op 13 april 2024 treedt de AFIR-verordening in werking. Deze verordening, die staat voor Alternative Fuels Infrastructure Regulation, heeft als doel om de uitrol van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in Europa te versnellen. De voordelen van deze verordening zijn talrijk en zullen zowel consumenten als bedrijven ten goede komen.

1. Meer laadpalen: De AFIR-verordening stelt bindende doelstellingen voor de uitrol van laadpalen in de EU. Zo moet er in 2025 om de 60 kilometer een snellaadstation langs de TEN-T-corridors (Trans-European Transport Network) beschikbaar zijn. Voor 2030 moet dit aantal om de 30 kilometer zijn. Dit betekent dat er in de komende jaren een enorme toename van het aantal laadpalen in Europa zal plaatsvinden.

2. Betere connectiviteit: De AFIR-verordening verplicht laadpaalaanbieders om hun laadpalen te registreren in een centrale database. Dit maakt het voor EV-rijders eenvoudiger om laadpalen te vinden en te gebruiken. De database zal ook informatie bevatten over de beschikbaarheid van laadpalen, de laadtarieven en de betalingsmogelijkheden.

3. Meer transparantie: De AFIR-verordening verplicht laadpaalaanbieders om duidelijke informatie te verstrekken over hun laadtarieven. Dit maakt het voor EV-rijders eenvoudiger om de laadkosten te vergelijken en de beste keuze te maken voor hun portemonnee.

4. Stimulans voor de verkoop van elektrische voertuigen: De toename van het aantal laadpalen en de betere connectiviteit zullen de drempel voor de aanschaf van een elektrische voertuig verlagen. Dit zal leiden tot een verdere groei van de markt voor elektrische voertuigen.

5. Minder CO2-uitstoot: De toename van het aantal elektrische voertuigen zal leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering.

Conclusie: De AFIR-verordening is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de Europese markt voor elektrische voertuigen. De voordelen van deze verordening zijn talrijk en zullen zowel consumenten als bedrijven ten goede komen. De inwerkingtreding van de AFIR-verordening op 13 april 2024 is dan ook een belangrijke datum voor de toekomst van elektrisch rijden in Europa.

Naast de bovenstaande voordelen, zijn er nog een aantal andere voordelen te noemen:

  • De AFIR-verordening zal leiden tot meer concurrentie op de markt voor laadpaalaanbieders. Dit zal de kwaliteit van de laadpalen en de الخدماتverlening verbeteren.

  • De AFIR-verordening zal banen creëren in de sector van de elektrische mobiliteit.

  • De AFIR-verordening zal de Europese Unie minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen.

De inwerkingtreding van de AFIR-verordening is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst.

Heb je geen antwoord gevonden?

Ons team is slechts een e-mail van je verwijderd en staat klaar om je vragen te beantwoorden

  • Wattify BV
    BE0777.610.990
    Kriephoekstraat 25
    9230 Wetteren, België
  • Volg ons