Hoe gebruik je CREG-tarieven als verkoopprijs op je station, en wat is CREG-prijzen eigenlijk?

Wattify biedt haar klanten de mogelijkheid om de prijs van hun (semi)-openbare laadpaal dynamisch in te stellen.

De energieprijzen veranderen dagelijks, zelfs binnen een dag zijn er verschillende prijzen. Hoewel je bij de meeste energiecontracten niet per uur betaalt, is het op de algemene markt mogelijk om elektriciteit in te kopen tegen prijzen die elk uur veranderen.

CREG staat voor: "Commissie voor Regulering van de Electriciteit en Gas", het is een federale reguleringsinstantie die de elektriciteit en het gas reguleert. Elke maand publiceren ze de gemiddelde prijzen op hun website, rond het midden van de maand. Je kunt de laatste prijstabel altijd vinden op https://www.creg.be/nl/professionals/marktwerking-en-monitoring/boordtabel

Hieronder een voorbeeld van de maand maart. Omdat we in het hele land werken, gebruiken we de geel gemarkeerde waarde elke maand als referentie. Deze prijs is, zoals je kunt zien, inclusief alle belastingen en transmissieprijzen voor een particuliere klant, wat betekent dat deze inclusief 6% btw is.

Deze prijs is het gemiddelde van alle commerciële prijzen van alle commercieel actieve elektriciteitsverkopers in België en is gebaseerd op de beschikbare contracten van de vorige maand. In principe is het de gemiddelde prijs die elke residentiële klant betaalt voor zijn/haar elektriciteit. Het klopt dat sommigen meer betalen, maar sommigen betalen ook minder. Als je meer betaalt, moet je je contract nakijken en misschien overstappen naar een goedkoper contract.

Hoe gebruik je dit tarief als referentie in je laadstation?

Ten eerste: controleer het abonnementstype van uw laadpaal, er zijn momenteel 5 abonnementstypes:

Abonnementstype

CREG-mogelijkheden

Incidenteel publiek

CREG-tarief automatisch toegepast met 20% toeslag voor Wattify

Laag publiek

CREG-prijs automatisch toegepast met 10% toeslag voor Wattify

Publiek

CREG-tarief van toepassing, zie hieronder hoe in te stellen

Werkgever

CREG-tarief automatisch toegepast op basis van type abonnement

Rapportage

CREG-tarieven niet van toepassing, tarieven gebaseerd op specifieke rapporteringsprijzen en timing

Incidenteel publiek & Laag publiek

Klik op "Kostensites" in het menu aan de linkerkant en klik vervolgens op de knop Bewerken voor de specifieke kostensite:

De bovenstaande screenshot laat zien dat je deze velden niet kunt bewerken, omdat ze grijs zijn, het toegepaste tarief wordt automatisch elke dag door Wattify gedaan. De prijs die je ziet is de prijs die Wattify aan jou uitbetaalt. De prijs die de eindklant ziet, hangt af van het type authenticatie dat wordt gebruikt (een eMSP badge gebruikt bijvoorbeeld zijn eigen tarieven voor zijn klant, maar dat heeft geen invloed op het bedrag dat aan jou wordt uitbetaald). Er is geen manier om een toeslag toe te voegen aan de prijzen van de CREG, in principe krijgt u een eerlijke prijs voor uw elektriciteit zonder abonnement.

Openbaar

Met het betaalde abonnement Public heeft u de mogelijkheid om de CREG prijzen te gebruiken als referentie voor uw verkoopprijs.

Klik op "Laad sites" in het menu aan de linkerkant en klik vervolgens op de bewerk knop van de specifieke laad site:

Vink de optie "Gebruikt CREG-tarief" aan. Door dit aan te vinken zal je verkoopprijs automatisch dagelijks veranderen, door ook een marge naar keuze toe te voegen. Als je bijvoorbeeld 10 €cent wilt toevoegen als marge, vul je 0.10 in in het margeveld en vink je Uses CREG Tarrif aan. Op deze manier wordt je verkoopprijs elke dag aangepast op basis van de referentie CREG prijs + je marge, waardoor je een gemiddelde winst maakt van 10 cent per verkochte kWh.

U kunt een vergelijkbare referentieprijs gebruiken met EPEX-dayahead pricing. Zie voor meer informatie hierover het volgende artikel: https://kb.wattify.be/en/articles/dynamic-pricing-how-to-set-dynamic-selling-prices/3

Heb je geen antwoord gevonden?

Ons team is slechts een e-mail van je verwijderd en staat klaar om je vragen te beantwoorden

  • Wattify BV
    BE0777.610.990
    Kriephoekstraat 25
    9230 Wetteren, België
  • Volg ons