CPO en e-MSP: Wat is het verschil?

CPO en e-MSP: Wat is het verschil?

De overstap naar elektrisch rijden brengt nieuwe spelers met zich mee. Twee belangrijke actoren in de wereld van elektrische mobiliteit zijn de CPO en de e-MSP. Maar wat is het verschil tussen deze twee? En wat betekenen ze voor jou als bestuurder van een elektrische wagen?

CPO: Charge Point Operator

Een CPO, of Charge Point Operator, is verantwoordelijk voor de installatie, het beheer en de exploitatie van laadpalen. Dit omvat:

  • Financiering en investering: De CPO investeert in de aankoop en installatie van laadpalen.

  • Locatiebeheer: De CPO bepaalt waar de laadpalen geplaatst worden, in overleg met lokale overheden en andere stakeholders.

  • Technische werking: De CPO zorgt voor de werking en het onderhoud van de laadpalen.

  • Betalingssystemen: De CPO implementeert een systeem voor het factureren van laadsessies.

e-MSP: e-Mobility Service Provider

Een e-MSP, of e-Mobility Service Provider, focust zich op de levering van laaddiensten aan de bestuurder van een elektrische wagen. Dit omvat:

  • Authenticatie en autorisatie: De e-MSP zorgt ervoor dat enkel geregistreerde gebruikers de laadpalen kunnen gebruiken.

  • Betalingsbeheer: De e-MSP verwerkt de betalingen voor laadsessies.

  • Klantenservice: De e-MSP biedt ondersteuning aan gebruikers bij het gebruik van de laadpalen.

  • Databeheer: De e-MSP verzamelt en analyseert data over laadgedrag.

Welke rol speelt de CPO voor jou?

Als bestuurder van een elektrische wagen heb je rechtstreeks te maken met de CPO. Je gebruikt de laadpalen van de CPO en betaalt hen voor de laadsessies. De CPO kan je ook helpen bij het vinden van laadpalen in jouw buurt.

Welke rol speelt de e-MSP voor jou?

De e-MSP is meer een onzichtbare partner. Je hebt er niet direct contact mee, maar de e-MSP zorgt ervoor dat de laaddiensten vlot verlopen. De e-MSP verzamelt ook data over jouw laadgedrag, die kan gebruikt worden om de laadinfrastructuur te optimaliseren.

CPO en e-MSP: Samenwerking voor een betere laadinfrastructuur

CPO's en e-MSP's zijn twee belangrijke partners in de ontwikkeling van een efficiënte en betrouwbare laadinfrastructuur. Door samen te werken kunnen ze ervoor zorgen dat elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk wordt.

Conclusie

CPO en e-MSP zijn twee belangrijke spelers in de wereld van elektrische mobiliteit. De CPO is verantwoordelijk voor de installatie en het beheer van laadpalen, terwijl de e-MSP zich focust op de levering van laaddiensten aan de bestuurder. Beide partners spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van een duurzame en efficiënte laadinfrastructuur.

Heb je geen antwoord gevonden?

Ons team is slechts een e-mail van je verwijderd en staat klaar om je vragen te beantwoorden

  • Wattify BV
    BE0777.610.990
    Kriephoekstraat 25
    9230 Wetteren, België
  • Volg ons