Aftrekbaar bedrag voor laadstation en laadstationinfrastructuur

Het aftrekbare bedrag per belastbaar tijdperk wordt verkregen door het normale afschrijvingsbedrag voor dat tijdperk te verhogen met, naargelang het geval, 100% of 50% (art. 64quater, lid 5 WIB 1992). De bijkomende kosten die samen met het laadstation worden afgeschreven, maken deel uit van die aanschaffingswaarde. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kosten van bekabelingswerkzaamheden. Ook de kosten voor een elektriciteitscabine die nodig is voor de werking van de laadstations komen in aanmerking voor de verhoogde kostenaftrek (Ref.).

De verhoogde aftrek wordt pas verleend vanaf het belastingjaar dat verbonden is aan het belastbare tijdperk waarin het laadstation daadwerkelijk publiek toegankelijk is (art. 64 quater, lid 2, derde streepje WIB 92).

De belastingplichtige heeft de optie om pas te beginnen met de afschrijving van zijn investering wanneer deze is verworven of opgericht, d.w.z. wanneer de investering volledig is gedaan. Als het bedrijf wil beginnen met afschrijven tijdens de verwerving of bouw, zal het eerst kunnen profiteren van het traditionele aftrektarief en het verhoogde tarief vanaf het moment dat het laadstation aan alle voorwaarden voldoet (Ref. ).

Met betrekking tot de daaropvolgende belastingjaren kan de verhoogde afschrijvingsaftrek enkel worden genoten op voorwaarde dat het oplaadstation publiek toegankelijk is tijdens het volledige belastbare tijdperk, zonder rekening te houden met ontoegankelijkheid veroorzaakt buiten de wil van de belastingplichtige.

belastingplichtige aan (art. 64 quater, lid 2, vierde streepje WIB 92). De verhoogde afschrijvingsaftrek is dus alleen van toepassing zolang het laadstation publiek toegankelijk blijft.

De aanvaarde afschrijving bovenop de aanschaffings- of investeringswaarde van de oplaadstations komt niet in aanmerking voor het bepalen van de latere meer- en minderwaarden op die oplaadstations." (art. 64 quater, lid 7 WIB 92).

De verhoogde aftrek van afschrijvingen vereist dat het laadstation wordt afgeschreven over minstens 5 belastbare tijdperken (art. 64 quater, paragraaf 2, eerste streepje WIB 92 ; PV 673 d.d. 08.10.2021).

Bovendien mag de onderneming de investeringsaftrek niet toepassen (cf. art. 69 WIB 92) (art. 64 quater, paragraaf 2, tweede streepje WIB 92).

Auteur: Yves Verdingh

Heb je geen antwoord gevonden?

Ons team is slechts een e-mail van je verwijderd en staat klaar om je vragen te beantwoorden

  • Wattify BV
    BE0777.610.990
    Kriephoekstraat 25
    9230 Wetteren, België
  • Volg ons